De kunstenaars

Op deze pagina willen wij de kunstenaars voorstellen en wat over hun interesses vertellen.

Aimen
Aimen schildert graag op doek. Al pakt hij ook vaak een vel papier om daarop te tekenen. Hij toont een grote voorliefde voor geometrische motieven, Japanse tekens en stedelijke landschappen. Zijn ideeën komen zomaar uit het niets naar boven. Behalve bij een tekening met de piramides van Gizeh erop, die heeft hij naar aanleiding van een computergame gemaakt. Zijn hobby’s zijn gamen, voetballen, uitstapjes maken met vrienden en kleding kopen.

Skyline New York
Skyline van New York geschilderd door Aemen

Anne I
Tekenen en schilderen is wat Anne graag doet. Zij schildert vaak met acryl want daar krijg je van die ‘lekker felle kleuren’ van. Door creatief bezig te zijn, komt zij soms in een flow. Ze is dol op strips. Dat zal je niet verbazen als je haar werk bekijkt. De personages die zij schildert lijken uit een stripverhaal weggelopen te zijn. Ook kijkt zij graag naar musicals en films. Hier doet zij nieuwe ideeën op. Daarnaast heeft Anne een speciale band met leeuwen, ook omdat zij Leeuw van sterrenbeeld is.

Stripverhaal
Stripverhaal getekend door Anne I

Anne II
Anne wil zoveel mogelijk allerlei technieken uitproberen, keramiek, schilderen op textiel, tekenen met houtskool of met kleurpotloden. Zij komt uit een creatieve familie en waren voor haar een stimulans m zich met kunst bezig te houden. Zij kan niet één bron noemen, waar zij inspiratie uit put. In alles wat zij om zich heen ziet of leest, kan zij ideeën opdoen. Portretten van mensen en dieren spreken haar het meest aan. Het mogen ook fantasiedieren zijn, in klei heeft ze een manticore gemaakt.

Ze begint aan haar kunstwerken met een bepaald idee en vindt het heerlijk om te zien hoe tijdens het tekenen of het boetseren de tekening of de vorm zich ontwikkelt tot het uiteindelijke kunstwerk. Hierbij is ze wel perfectionistisch, ze is niet gauw tevreden.

Mythisch wezen Manticore
Manticore geboetseerd door Anne II

Colin
Sinds hij bij Phila del Art als kunstenaar werkt heeft hij ontdekt dat hij vilten en Zentangles- tekenen het leukst vindt om te doen. Hij is het meest trots op zijn “Schilderdoek van Amsterdam”. Een kleurrijk doek met de bekende grachtenpanden. In de toekomst wil hij graag nog beter worden in het beschilderen van zijde. Colin doet inspiratie op door op straat te lopen, naar kunstmarkten te gaan, op het strand te wandelen of mooie auto’s en scooters van het merk Vespa te bekijken. 

Panden in Amsterdam door Colin
Gezicht op Amsterdam geschilderd door Colin

Dylan
Geen twijfel mogelijk, Dylan is fan van superhelden. Hij las vroeger veel strips waarin die voorkwamen en keek ook graag naar tekenfilms. The Thunderbirds was één van zijn favoriete stripverhalen. Bij Phila del Art tekent en boetseert hij veel. De futuristische voertuigen die hij maakt, lijken decorstukken uit de gelijknamige serie. The Thunderbirds weggereden of weggevlogen te zijn. Hij kijkt graag naar Science Fiction, klassieke lachfilms en Fantasy.

Shawl met buitenaardse wezens beschilderd door Dylan
Shawl met buitenaardse wezens beschilderd door Dylan

Edith
Ze houdt ervan mooie dingen te creëren en het maakt niet uit of dat met klei, op doek of zijde gebeurt. “Iedere techniek heeft weer een andere uitdaging”. Voordat ze begint, gaat ze op zoek naar een mooie afbeelding. Ze schildert die niet klakkeloos na. “Ik geef er altijd een eigen draai aan”. Edith heeft een grote voorliefde voor dieren. Zo heeft ze een hond in klei gemaakt en een sjaal met vogels beschilderd. Ook houdt zij ervan te experimenteren. Zij probeert verschillende technieken te mengen in een kunstwerk. Door van alles uit te proberen leer je weer nieuwe dingen.

Zijden Shawl met abstract motief geschilderd door Edith
Zijden Shawl met abstract motief geschilderd door Edith

Ellen
Ellen maakt graag muziek, breiwerken en mozaïeken. Als zij breit, maakt zij graag mooie lange sjaals in levendige kleuren. De wol die zij gebruikt is zo warm dat je makkelijk de koudste winter kunt trotseren. Ellen maakt ook graag nieuwe kunstwerken met behulp van begeleider Jessica. Haar lievelingskleuren zijn groen, blauw en bordeauxrood.

Schaal met mozaïek gemaakt door Ellen
Schaal met mozaïek gemaakt door Ellen

Fleur
Phila del Art en het creëren van kunst is voor haar een uitlaatklep. Fleur houdt heel erg van de natuur en zou het liefste zien dat alle mensen liefdevol met elkaar en de wereld omgaan. Soms maakt zij zich zorgen om het feit dat mensen onze planeet verwaarlozen. Daarom verzint zij zelf planeten bevolkt door wezens die goed voor hun omgeving zorgen. Gelukkig ziet Fleur de laatste tijd vooruitgang in het bewustzijn van de mensen en omdat er langzaam maar zeker over wordt gegaan op hernieuwbare energie. Fleur is het meest trots op een kleibeeldje van een vrouw zonder schouders.

Buitenaards wezen van keramiek
Buitenaards wezen geboetseerd door Fleur

Helen
Van kunst maken wordt Helen blij. Zij is erg geïnteresseerd in edelstenen en geologie. Zij volgde een tijdje de opleiding voor edelsmid. Ze was alleen te perfectionistisch en ging te lang door met het bewerken van een sieraad. Nu heeft ze geleerd minder perfectionistisch te zijn en kan ze haar werkstukken eerder waarderen. Helen heeft een voorliefde voor abstracte, anorganische vormen. Zij zegt: ‘als ik met mijn handen bezig ben, kom ik op ideeën. Uit de ene vorm volgt de andere.’ Zij geeft de voorkeur aan het werken met keramiek, hoewel zij af en toe ook een schilderskwast ter hand neemt.

Organische vorm geboetseerd door Helen
Organische vorm geboetseerd door Helen

Jacqueline
Jacqueline vindt alles leuk: schilderen, tekenen en keramiek. Het liefst maakt zij aan de hand van een voorbeeld een kunstwerk. Zij gebruikt hiervoor haar iPad. Haar gevoel bij het maken van kunst is dat zij heel erg haar best moet doen, maar des te blijer is zij met het resultaat. Zij tekent het vaakst elfjes en dieren. Ook is zij dol op katten.

Poezenkopjes geboetseerd door Jacqueline
Poezenkopjes geboetseerd door Jacqueline

Joyce
Zij werkt op de afdelingen schilderen en keramiek, maar haar voorkeur gaat uit naar het tekenen en schilderen. “Vooral bij de schetsen zie ik de vorderingen, hoe ik vooruit ben gegaan.” Het maken van kunst is voor Joyce niet zo makkelijk. Dit komt omdat zij erg perfectionistisch is. Als er een lijntje een millimeter verkeerd staat, wil zij dat meteen corrigeren, net zolang totdat dat lijntje op de goede plek staat. Ze is trots als het kunstwerk uiteindelijk gelukt is, maar “als een tekening klaar is, moet ik hem wegleggen anders zie ik weer iets wat niet goed is.”

Vaak kijkt zij eerst op internet om ideeën op te doen. Soms tekent zij iets uit haar hoofd. Zoals zij zelf zegt: “dan komt er op een gegeven moment iets moois uit.” Dit kan van alles zijn. Een goede inspiratiebron is Walt Disney. Zij kan geen favoriete film aanwijzen, ze vindt ze allemaal goed. Ook de Simpsons en de Powerpuffgirls kunnen op haar belangstelling rekenen. Maar haar grootste fascinatie is het elfenrijk met haar bewoners.

Kleine Zeemeerzin Ariel van keramiek
De Kleine Zeemeermin geboetseerd door Joyce

Leendert
Favoriete onderwerpen zijn wagens, vrachtauto’s, dieren en skeletten. Ook de anatomie van de mens weet hem in grote mate te boeien. Hij vindt tekenen het leukst. Hij werkt heel precies, soms met een liniaal erbij. “Dat wordt het mooist.” De tekening op papier moet er zoveel mogelijk uitzien als in het echt. Zijn inspiratie haalt hij uit boeken, autogidsen en strips als Pop-eye en Donald Duck.Het bezig zijn met kunst maakt hem rustiger. Het gaat hem ook vrij soepel af, hij heeft er echt plezier in.

Schort dieren
Schort van katoen beschilderd door Leendert

Lisa
Bij Phila del Art vindt zij het fijn om lekker aan het werk te zijn. Haar lievelingsonderwerpen zijn dieren bloemen en snoepgoed. Zo schilderde zij een sjaal en dienblad vol met lekkernijen. Hiervoor kiest zij vrolijke kleuren als helder blauw en roze. Zij is ook heel leergierig. Van begeleider Hubert heeft zij geleerd om schaduwveegjes bij de ogen van de hond te schilderen omdat dat het gezicht levendiger maakt. Step-upfilms en dansfilms zijn haar favoriete films. 

Dienblad beschilderd door Lisa
Dienblad beschilderd door Lisa

Lisanne
Lisanne heeft thuis veel dieren en die zijn voor haar een bron van inspiratie. Ze is dol op hun kleurige verenpracht. Een beeldje van een valkparkiet met felle kleuren is één van de kunstwerken waar ze erg trots op is. Als ze bezig is met het maken van kunst vergeet Lisanne de tijd. Lisanne beeldhouwt, beschildert sjaals of wijnboxen. Het liefst beeldt zij vogels af, op doek of in keramiek. Ook vindt zij het leuk Pokémonwezens na te schilderen. Lianne heeft veel respect voor de tekenaars van de Pokémon, want zij hebben zo veel fantasie.

Zijden shawl beschilderd door Lisanne
Zijden shawl beschilderd door Lisanne

Margot
Margot maakt graag collages van gekleurd papier en foto’s die ze op het internet vindt. Ze heeft geen voorkeur voor een bepaalde techniek, ze doet wat zij het meest bij haar vindt passen op dat moment. Keramiek vindt ze wel iets moeilijker, ze is bezig met een egel. Haar ideeën komen uit haarzelf, het kost haar geen enkele moeite om iets nieuws te verzinnen. Ook het werk dat andere kunstenaars in dit kunstatelier maken, inspireert haar. Ze kiest voor onderwerpen die haar blij maken: natuur, dieren en mensen.

Het maken van kunst schenkt haar veel vreugde, omdat je vrij bent om te kiezen waar je hart naar uitgaat. Het zorgt ook voor een goede afleiding, mocht ze zichzelf even minder prettig voelen.

Collage gemaakt door Margot
Collage gemaakt door Margot

Marianne
Marianne is een echte perfectionist. Zij begint gerust overnieuw met een schilderij wanneer het niet helemaal naar haar zin is. Zij kan een hele dag achter een schilderij zitten zonder aan andere dingen te werken en zegt hierover: ‘Heerlijk, lekker om met mij handen bezig te zijn.’ Pinterest is voor haar een grote inspiratiebron en over haar kleurgebruik zegt zij: ‘hoe gekker, hoe mooier’.  Thuis maakt ze ook veel  kunst. Zij heeft onder andere een Elvis-mozaïek en een speciaal schilderij met maan en sterren gemaakt. Daarnaast vindt zij het leuk om een schilderdoek driedimensionaal te maken door bijvoorbeeld knopen op het doek te plakken. Thuis heeft zij een grote rode roos op de kamerdeur geschilderd want ze vond de deur zo saai. Ook breit ze hoesjes voor glazen flesjes of verft ze flesjes wit door met een schuursponsje gesso op het glas te deppen. Marjan is een echte crea-bea. 

Schilderij van kop en schotel door Marianne
Schilderij van kop en schotel door Marianne

Marije
Bij het krijgen van ideeën laat zij zich graag inspireren door anderen. Zij krijgt ook nieuwe inspiratie terwijl ze bezig is met het maken van kunst.“Wat ik graag schilder, zijn bijvoorbeeld katten, omdat ik ze heel lief vind. Ik schilder ook graag mensen omdat mensen het dichts bij me staan.”

Zij ervaart de aanwezigheid van een begeleider als een grote steun, zij voelt zich dan rustiger als zij met schilderen bezig is.

Schilderij van naaktmodel gemaakt door Marije Poot
Schilderij gemaakt door Marije Poot

Marjan
Marjan houdt het meest van schilderen, het beschilderen van zijden sjaals of schorten en breien. Ze tekent het liefst vlinders, bloemen of een huis met een zonnetje erbij en kiest voor heldere kleuren. Ze verzint deze onderwerpen zelf, zo uit haar hoofd, gewoon omdat ze zin heeft om dat te tekenen. Marjan voelt zich goed als ze bezig om dingen te maken. Verder houdt ze van videokijken, een tekenfilm zal zij zeker niet afslaan.

Zijden sjaal beschilderd door Marjan
Zijden sjaal beschilderd door Marjan

Martin
Martin legt zich vooral toe op het perspectief en figuurtekenen. Hij heeft altijd van jongs af aan getekend, hij tekent thuis nog steeds met 3D-tekenprogramma’s. Zijn favoriete onderwerpen: robots, cyborgs, futuristische voertuigen en dieren. De stripverhalen “Witchplay” en “Darkness” en Mangastrips inspireren hem. Martin moet zichzelf echt afremmen, het liefst gaat hij helemaal los in de details.Wel wordt hij rustiger van tekenen, zodra hij er eenmaal is ingekomen. En als de tekening naar tevredenheid is, wordt hij er vrolijk van.

Schets
Schets voor een schilderij van Martin

Mila
Deze kunstenares vindt schilderen het leukst. Haar stijl doet denken aan die van de Aboriginals door de vormentaal en de vele stippen. Keramiek is een uitdaging voor haar, ze moet ze nog veel leren maar ze gaat goed vooruit. Het beschilderen van vogelhuisjes vindt ze ook wel een beetje moeilijk, maar wel leuk. Haar favoriete onderwerpen zijn katten en andere dieren. Ook tekent ze graag mensen in de zon of in de regen. Ze verzint haar onderwerpen zelf, zoals ze zelf zegt: “vanzelf wat er in mijn hoofd zit”. Ze kijkt graag naar Disneyfilms en naar tekenfilms op Nickelodeon. Deze zijn ook voor haar een inspiratiebron, zij tekent graag personages uit de sprookjes van Walt Disney.

Schilderij gemaakt door Mila
Geschilderd door Mila

Nadine
Nadine heeft oog voor detail, houdt van dieren en waardeert de kleine dingen in het leven. Ze geniet van alle vier de seizoenen en vindt het leuk om naar de Efteling te gaan. Haar lievelingsdieren zijn dolfijnen, vlinders en vogels. Ze is trots op de theepot waar ze kristallen op geschilderd heeft, het idee heeft zij gekregen na het zien van de film “Het Sprookjesbos”. Hierin spelen vijf kristallen het Leitmotiv. Opvallend is dat zij graag gebruik maakt van dikke contourlijnen. Ook weet zij vaak een spannende combinatie van kleuren te kiezen.

Schilderij van een toekan gemaakt door Nadine
Schilderij van een toekan gemaakt door Nadine

Niekoo
Niekoo werkt al tien jaar bij Phila del Art. Al heeft hij vroeger veel op doek geschilderd, hier legt hij zich vooral toe op de kunst van het boetseren. Dit ging hem goed af, dus dat is hij eigenlijk altijd blijven doen. Nico heeft altijd teveel ideeën. Dit lijkt voor sommigen een luxe, maar niet voor Niekoo, want hij vindt het zo moeilijk om uit al die ideeën te kiezen. Zelfs als hij een rondje buiten loopt, doet hij alweer een berg nieuwe inspiratie op. Nico maakt veelal gebruiksvoorwerpen van klei en is een echte perfectionist. Zijn keramiekwerk zit vol kleine details. In de toekomst wil hij graag weer het schilderen oppakken.

Schaal geboetseerd door Niekoo
Schaal geboetseerd door Niekoo

Shems
Hij beeldt het liefste exotische dieren af. Hij heeft onlangs een tijger van keramiek gemaakt. Ook kiest hij vaak voor vervoersmiddelen, zoals een trein en een boot. Hij vindt schilderen en keramiek allebei even leuk. Hij haalt zijn ideeën uit boeken die hier in het atelier aanwezig zijn. Het geeft hem een plezierig gevoel om kunst te maken. Soms gaat het makkelijk, soms toch wat moeilijker. Maar ook dan blijft hij het maken van kunst leuk vinden, omdat hij dan hulp van begeleiders krijgt. Hij kijkt geboeid toe om te zien wat zij dan doen.

Hij is niet resultaatgericht, hij geniet van het maken van kunst, maar hij is wel benieuwd hoe het er aan het eind uit zal zien. Hierin wordt hij nooit teleurgesteld. Hij is altijd tevreden over wat hij heeft gemaakt. Hij houdt van tekenfilms, maar hij gebruikt ze niet als inspiratiebron.

Kameleon van karemiek
Kameleon geboetseerd door Shems

Sophie
Wanneer Sophie kunst maakt, voelt ze zich blij, maar soms toch ook gefrustreerd want zij is een tikkeltje perfectionistisch. Zij zegt hierover: ‘Als mijn honger net gestild is, heb ik toch honger naar een groter stuk vlees, een groter ideaal. Ik wil steeds beter worden.’ Sophie haalt haar inspiratie uit strips op het Internet, animaties (Europees/VS), Nickelodeon, Fox Kids, cartoonzenders, poëtische verhalen (gedichten) van Poe en films. Ze verzint zelf personages of ze tekent figuren na, maar ze geeft ze dan wel een zekere twist. Haar ervaring is dat hoe meer emoties je hebt, hoe beter het kunstwerk wordt. Sophie tekent en schildert al vanaf haar vijfde of zesde. Thuis tekent ze op de PC met Photoshop.  Haar lievelingswerken zijn: de twee poppen en de fly-boy, een rechtopstaande sculptuur van een vlieg.

Stripfiguren getekend door Sophie
Getekend door Sophie

Tamara
Tamara is dol op film kijken maar heeft zoveel favoriete films dat het teveel is om op te noemen. Zij tekent ook graag mangapersonages. Tamara tekent en schildert het liefst. Haar motto lijkt klein maar fijn te zijn, zij toont veel oog voor details. Maar ook is zij steeds vaker achter de laptop te vinden, waar zij met het programma Blingee bewegende plaatjes maakt.

Fotolijstje beschilderd door Tamara
Fotolijstje beschilderd door Tamara

Tina
Tina houdt van afwisseling. Keramiek maken, servies beschilderen, schilderen, mozaïek en tekenen. Zij heeft het allemaal al een keer gedaan. In haar kunstwerken komt haar liefde voor dieren terug. Het liefst maakt ze servies en boetseert ze dieren. Wanneer ze keramiek maakt, vindt ze het glazuren het leukste want als het uit de oven komt, heeft het van die mooie kleuren. Bij het tekenen maakt ze niet eerst een schets, maar tekent de voorstelling meteen uit haar hoofd (nadat ze het soms in Google heeft opgezocht). Tina leest in haar vrije tijd graag de Hitkrant. Daar staan van die mooie plaatjes en posters in, van o.a. Harry Potter. Ze kijkt ook graag films zoals de Leeuwenkoning, actie- en lachfilms. In de toekomst zou ze wel eens een Disney-figuur willen namaken. Zoals de Simba, de jonge leeuw.

Pinguïn geboetseerd door Tina
Pinguïn geboetseerd door Tina

Wally
Wally heeft een passie voor schilderen. Hij heeft zelfs een diploma van de Leidse Hogeschool gekregen voor zijn verdiensten als kunstenaar omdat hij al tien jaar schildert bij Phila del Art. Hij heeft ook meegewerkt aan een grote wandschildering in het gebouw van de Hogeschool. Dit was een samenwerkingsverband tussen Phila del Art en studenten van de hogeschool. Wally schildert op schilderdoek en ook op vogelhuisjes. Ideeën doet hij op door afbeeldingen van de natuur, dieren, landschappen te bekijken en bij andere kunstenaars. Hij schildert het liefst figuratieve kunst en dan wel zo realistisch mogelijk.

Winters tafereel geschilderd door Wally
Winters tafereel geschilderd door Wally